image25 image24 image4 image26

Tartalomjegyzék

A klímás fűtésbox beépítése

Épp itt volt az ideje a folytatásnak, hisz megjött a meleg idő, irány a találkozókra, vagy éppen szombat délután egy laza csobbanásra a Balatonon vagy a Tisza-tónál. Mindegy is, a lényeg, hogy meleg van, hát klímára fel...

 

 

Ebben a részben azt fogom kicsit kifejteni, hogyan kell lyukat vágni a tűzfalon (többet is) hogy a klímás boxunk szépen bemenjen a helyére, és a motortér felől a kikandikáló csövekre ráköthessük a klímacsöveket. Szükség lesz csavarhúzóra, flexre, fúróra, illetve egy fúróba szerelhető maróra is, hogy a kifúrt lyukat ki tudjuk tágítani a kondenzvíz elvezetésére kialakított kis csőnek.

Elökészületek:

Fontos, hogy a klímás boxunkat a beszerelés előtt mindenképpen takarítsuk ki alaposan. Szedjük szét, a terelőlapátokat szivacsoljuk újra (erről van másik cikk), ellenőrizzük le, hogy a fűtőmotor működik-e megfelelően, valamint a levegő nem szökik-e el a vákuumcsöveken valahol. Ha ezek rendben vannak, és a box kész, jöhet a beépítés.

Ahhoz, hogy beépíthessük a nagy boxot, ki kell vágni a tűzfalon egy lyukat, ahol a belső elpárologtató hűtő csövei a motortérbe csatlakoznak. A normál fűtésbox 3 csavarral csatlakozik a tűzfalon keresztül, a klímást pedig 4 csavar fogja. Emellett kell egy nagyobb lyuk is, ahol a kondenzvíz a motortérben kifolyhat a boxból.

Elsőnek szedjük szét a műszerfalat, egyszerűbb, ha kivesszük az egészet, hogy mindenhez normálisan hozzáférhessünk.

Használjunk sablont:

Ha mindent kiszedtünk, a szőnyeget hajtsuk fel, hogy a vágókorongból pattanó szikrák miatt nehogy lángot kapjon a beltér!!! Az anyósülés oldalán a tűzfal lemezen a szigetelő gumi és az alatta lévő szigetelőanyag körbe van perforálva, ahol a klíma a motortér felé csatlakozik. Hogy pontosan tudjuk hová esik, használjunk sablont. Ehhez nem kell más, mint egy nagyobb darab kartonpapír, amit a klímás fűtésboxra kell rátenni úgy, hogy a csavarok átüssék a papírt, aztán ezt a kívánt kényelmesen használható méretre vágjuk.

Ha megvan a sablon, tegyük a tűzfalra a motortér felől úgy, hogy a motortérben a középen lévő két csavarhoz igazítsuk. Ezek pont ugyanott vannak a klímás és a sima fűtésbox esetében is. A 3. csavar helye is pontosan egyezik, így nincs más dolog, mint a tűzfalon bejelölni hová esik a 4. csavar helye. Ezt követően itt egy pici lyukat kell fúrni a csavarnak.